«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Πόσες φορές μπορείτε να διπλώσετε ένα χαρτί;;(Bed sheet theorem).



                                    

   Φαντασθείτε ότι έχετε αϋπνία και  το κρεβάτι σας διαθέτει κουνουπιέρα, εκείνο το πολύ λεπτό ύφασμα με τις τρυπούλες που επιτρέπει στον αέρα να περνά αλλά όχι στα κουνούπια. Μια κουνουπιέρα με πάχος μονό 0.8 mm .Πόσες  φορές νομίζετε ότι πρέπει να διπλώσετε την κουνουπιέρα για να αποκτήσει πάχος ισο με την απόσταση  ανάμεσα στην Γη και στην σελήνη . Η απάντηση προβοκάρει την λογική μας  μόνο ….40 φορές ,αν κατορθώνατε να διπλώσετε προς την ίδια κατεύθυνση ένα λεπτό ύφασμα σαν σεντόνι 40 φορές θα μπορούσατε να κοιμηθείτε στο φεγγάρι .Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι   αν διπλώσουμε απανωτα το ύφασμα της κουνουπιέρας 40 φορές το πάχος του γίνεται 0.8  2^40=68720 χιλιομετρα!!! . Σε μια άλλη εκδοχή του προβλήματος διαθέτετε  ένα φύλλο χαρτιού με μήκος μόνο 0.1 mm , αν μπορούσατε να το διπλώσετε  51 φορες  το πάχος που θα αποκτήσει θα έφτανε την απόσταση Γη και Ήλιου.


 Αλίμονο όμως  δεν είναι δυνατό στα ανθρωπινα μέτρα να επιτύχουμε τόσες  πολλές αναδιπλώσεις  σε φυσικά αντικείμενα ακόμα και τοσο λεπτά όπως το χαρτί. Στην δεκαετία του 1900  κυριαρχούσε η άποψη ότι  ένα φύλλο χαρτιού  δεν μπορεί να διπλωθεί παραπάνω από 7 η 8 φόρες . Ακόμα και η πολύ γνωστή τηλεοπτική εκπομπή Mythbusters ασχολήθηκε με το θέμα επιβεβαιώνοντας το, απρόσμενα όμως το 2002 μια μαθήτρια Λυκείου η  britney Gallivan  έκανε ρεκόρ διπλώνοντας ένα χαρτί 12 φορές .
   Στις 5 Απριλίου του 2011,μόλις μερικές μέρες νωρίτερα  φαίνεται ότι το ρεκόρ έσπασε .
   Χρησιμοποιώντας περισσότερα από 2 μίλια χαρτί υγείας και  ένα τεράστιο διάδρομο στις κτιριακές εγκαταστάσεις του MIT, μια ομάδα μαθητών από τη Σχολείο  του Αγίου Μάρκου του Southborough υπό την επίβλεψη του δάσκαλου τους Μαρκ Ταντον  σάρωσαν το παγκόσμιο ρεκόρ για την αναδίπλωση χαρτιού.
   Οι 15 μαθητές με το δάσκαλο τους   James Tanton  κατόρθωσαν να  αναδιπλώσουν 13.000 πόδια( 3965 μετρα)του χαρτιού τουαλέτας στο μισό 13 φορές (κάθε φορά προς την προς την ίδια κατεύθυνση), ένα επίτευγμα που θα σπάσει το ρεκόρ των 12 φορών  που επιτεύχθηκε το 2002.Ο Ταντον είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν με τους μαθητές του να σπάσουν το ρεκόρ στο σχολείο τους ,αλλά τα εμπόδια ήταν ανυπέρβλητα έτσι ζήτησε την βοήθεια ενός συλλόγου των φοιτητών του ΜΙΤ, του  club origami,(χαρτοδιπλωτικη ελληνιστι) OrigaMIT, Με την βοήθεια του club απέκτησε πρόσβαση  στον τεράστιο διάδρομο του ΜΙΤ που συνδέει  πολλά από τα κτίρια του πανεπιστήμιου .
   Μέσα από το διάδρομο μήκους  825 ποδών του MIT, ο ίδιος και οι μαθητές του θα μπορούσε χωρίς παρέμβαση από τον άνεμο να προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ της Gallivan.
Μετά από τέσσερις ώρες κουραστικής δουλειάς η ομάδα του Αγίου Μάρκου, τελικά κατάφερε να επιτύχει το άπιαστο, 13 αναδιπλώσεις .
   Ενώ το Guinness Book of World Records δεν παρακολουθεί επιτεύγματα τέτοιου τύπου αναδίπλωσης χαρτιού ,o 
Ταντον πιστεύει ότι αυτός και οι μαθητές του έχουν τώρα το δικαίωμα στον ιστότοποWikipedia που να τεκμηριώνει  την ιστορία της επιτυχίας τους.To μόνο που μένει είναι να ελεγχθεί ο ισχυρισμός  του Ταντον από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες .






Περισσότερες  πληροφορίες :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...