«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Οι ναύτες,οι καρύδες και ο πίθηκος.'Eνα κλασσικό πρόβλημα.



   Το 1926, στην εφημερίδα Saturday Evening post   δημοσιεύτηκε από τον  Μπεν Γουίλιαμς μια μικρή ιστορία με τον τίτλο "καρύδες" (coconuts). Η  ιστορία περιείχε  μια σπαζοκεφαλιά για την  oποια ο Γουίλιαμς δεν παρέθετε την λύση με σκοπό να το κάνει στο μέλλον. Η απήχηση ήταν ανέλπιστη. Στα γραφεία της εφημερίδας μόνο την πρώτη εβδομάδα έφτασαν πάνω από 2000 γράμματα με θέμα το πρόβλημα.  Ο συντάκτης της εφημερίδας  Τζωρτζ Λόριμερ ζήτησε από τον Γουίλιαμς να επισπεύσει την ημερομηνία  που  θα έδινε την λύση και όντως έτσι έγινε. Ο ίδιος ο Γουίλιαμς αναφέρει ότι για περισσότερα από 20 χρόνια δεχόταν λύσεις, παρατηρήσεις και σχόλια για το πρόβλημα.
 Μπορείτε να δοκιμάσετε και εσείς να το λύσετε  .
 «Πέντε ναυτικοί βρίσκονται ναυαγοί σε ένα έρημο νησί. 
Στο νησί  ο μόνος κάτοικος  του νησιού είναι ένας πίθηκος και η μοναδική τροφή  που υπάρχει είναι καρύδες. Αρχίζουν λοιπόν οι ναυαγοί να μαζεύουν καρύδες σε ένα μεγάλο σωρό .Όταν νύχτωσε όντας πολύ κουρασμένοι πέφτουν για ύπνο με σκοπό να μοιραστούν τις καρύδες εξίσου το επόμενο πρωί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας  ένας ναύτης ξυπνά, σκεπτόμενος ότι οι άλλοι μπορεί να προσπαθήσουν να τον εξαπατήσουν στην μοιρασιά , και αποφασίζει να πάρει το μερίδιο του νωρίτερα , χωρίζει τις καρύδες σε πέντε ισοπληθείς σωρούς και διαπιστώνοντας ότι περισσεύει μια καρύδα την δίνει στον πίθηκο . Κρύβει έναν από τους πέντε σωρούς και τους υπόλοιπους τους κάνει έναν σωρό και πέφτει για ύπνο. Αργότερα, ο  δεύτερος ναύτης  ξυπνά με την ίδιες  υποψίες ότι οι υπόλοιποι θα τον «ρίξουν» στην μοιρασιά και κάνει το ίδιο πράγμα ,χωρίζει τις καρύδες σε πέντε σωρούς πάλι περισσεύει μια καρύδα την οποία  δίνει στον πίθηκο. Στη συνέχεια κρύβει το μερίδιό του, συγκεντρώνει τους υπόλοιπους σωρούς σε ένα  μεγαλύτερο  και  πέφτει  για ύπνο.
     Ο ένας μετά τον άλλο και οι υπόλοιποι ναύτες κάνουν ακριβώς το ίδιο : Ο κάθε ναύτης λαμβάνει το ένα πέμπτο των καρυδών στο σωρό (υπάρχει πάντα μια επιπλέον καρύδα , η οποία δίνεται στην πίθηκο) και στη συνέχεια να επιστρέφει  για ύπνο. Όταν οι ναύτες ξυπνούν  το επόμενο πρωί όλοι παρατήρησαν ότι  ο σωρός καρυδών είναι πολύ μικρότερος από ότι ήταν το προηγούμενο βράδυ, αλλά δεδομένου ότι κάθε ναύτης είναι τόσο ένοχος όσο και οι άλλοι, κανείς δεν λέει τίποτα. Τότε χωρίζουν τις καρύδες (για έκτη φορά)  σε πέντε ίσα μέρη και παίρνει ο καθένας από ένα.
Πόσες καρύδες υπήρχαν  αρχικά;»

Για την λύση   ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ   

                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...