«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μια συλλογή μαθηματικών προβλημάτων με ..πολιτικές προεκτάσεις


   Την δεκαετία του 60 στην Σοβιετική ένωση υπήρχε μια κραταιά προκατάληψη για τους Εβραίους και για άλλες μειονότητες . Το μαθηματικό τμήμα στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας θεωρούνταν το κόσμημα της ανώτατης μαθηματικής εκπαίδευσης σε μια χώρα με μακρά μαθηματική παράδοση .
Η συλλογή μαθηματικών προβλημάτων που ακολουθεί αποτελούσε το υλικό εξέτασης για την προφορική εξέταση υποψήφιων φοιτητών από μειονότητες , όπου το να πάρει κάποιος προσβάσιμο βαθμό στο μαθηματικό τμήμα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Μια προφορική εξέταση «κόσκινο» ,από τις τρύπες του «περνούσαν» μόνο οι άριστοι των αρίστων και περιόριζε δραματικά τα ποσοστά μειονοτικών φοιτητών . Τα προβλήματα αυτά έχουν κοινή συνιστώσα μια απλή λύση που όμως απαιτεί νοητικά άλματα και ιδιαίτερη μαθηματική δεξιότητα για να βρεθεί .Ανεξάρτητα από την ιστορική τους αξία αυτά τα προβλήματα αποτελούν και εξαιρετικά παραδείγματα ευφυούς μαθηματικής σκέψης. Ως εκ τούτου η συλλογή αυτή έχει μαθηματική και ιστορική αξία. Την συλλογή και την ιστορία της , την δημοσίευσε η Tanya Khovanova πρώην μέλος της Ρώσικης ολυμπιακής μαθηματικής ομάδας και νυν καθηγήτρια πανεπιστήμιου στο μαθηματικό τμήμα του Cambridge στην Αμερική.
Θεματα μαθηματικων διαγωνισμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...