«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ο Νεύτωνας, τα βραβεία lg νόμπελ και οι βουτιές στο σιρόπι.




 "Η γελοιότητα δεν υφίσταται:όσοι δεν την φοβήθηκαν κατέκτησαν τον κόσμο."
                                                                                                       Octave Mirbeau


  Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας των Νόμπελ. Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών απένειμε, όπως κάνει κάθε χρόνο,τα διεθνή βραβεία της για τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην Ιατρική, στην Χημεία, στην Φυσική, στην Λογοτεχνία και την Ειρήνη. Αν όμως τα βραβεία Νόμπελ απονέμονται σε σοβαρούς εκπρόσωπους των επιστημών και των τεχνών  τα βραβεία lg νόμπελ βρίσκονται ακριβώς στον αντίποδα. Τι είναι τα βραβεία lg νόμπελ;
 Είναι βραβεία που απονέμονται ετησίως σε επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και μετά να σκέπτονται. Επιβραβεύουν το ασυνήθιστο, τιμούν την "διαφορετική"επιστημονική ερεύνα και δίνουν ερεθίσματα στο ευρύ κοινό να  ενδιαφερθεί για την επιστήμη την ιατρική και την τεχνολογία.Για να αντιληφθείτε περί τίνος πρόκειται αναφέρω ενδεικτικά ότι, το 2003 το lg νομπελ μαθηματικών απονεμήθηκε στον Robert W. Faid για τον υπολογισμό της ακριβούς πιθανότητας ο πάλαι ποτέ κραταιός σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να είναι ο Αντίχριστος.

  Διοργανώνονται ετησίως από το περιοδικό Annals of Improbable Research. Σε μια τελετή στο θέατρο Σαντερς στο Χάρβαρντ συγκεντρώνονται 1200 εκκεντρικοί θεατές για να παρακολουθήσουν την απονομή των βραβείων στους νικητές.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την απονομή κάνουν κάτοχοι πραγματικών βραβείων νόμπελ. Για το λόγου το αληθές, δείτε την φωτογραφία. Ο νομπελίστας φυσικός Βόλφγκανγκ Κέτερλε, ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχαν Παμουκ και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρουγκμαν βραβεύουν  την γιατρό Έλενα Μπόντναρ με το lg νόμπελ για την εφεύρεση της,ένα στηθόδεσμο που μετατρέπεται  σε  προστατευτική μάσκα για την ραδιενέργεια για το πρόσωπο.(δείτε το σύνδεσμο)


 
Τα φετινά βραβεία απονεμήθηκαν την Πέμπτη 13 Σεπτέμβριου 2013 .Η τελετή μεταδόθηκε σε ζωντανή προβολή διαδικτυακά από τον ιστότοπο www.improbable.com.

Αν θέλετε να δείτε τους φετινούς νικητές μπορείτε να μεταβείτε τον ιστότοπο.  

Τι σχέση έχει όμως ο Νεύτωνας με τα συγκεκριμένα βραβεία;

  Τον 17ο αιώνα, ο Νεύτωνας και ο συνάδελφός του Κριστιάν Χάιγκενς διαφωνούσαν για το κατά πόσο μπορεί κανείς να κολυμπήσει μέσα σε παχύρευστα υγρά με την ίδια ταχύτητα που κολυμπά στο νερό. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πειραματικά ότι ο Νεύτωνας είχε άδικο: το σιρόπι δεν επιβραδύνει τους κολυμβητές.

«Αυτό που μας κίνησε το ενδιαφέρον ήταν το πόσο τρελή ήταν αυτή η ιδέα» σχολίασε στο Nature.com o Έντουαρντ Κάσλερ, επικεφαλής του πειράματος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολις.

Ο Κάσλερ και ο φοιτητής Μπράιαν Γκέτελφινγκερ, επαγγελματίας κολυμβητής που συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, έριξαν μέσα σε μια πισίνα 25 μέτρων 300 κιλά γκουαρέ, μια πηκτική ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων.

Το μείγμα που δημιουργήθηκε μέσα στην πισίνα είχε ιξώδες διπλάσιο του νερού. «Έμοιαζε με μύξα» παραδέχεται ο Κάσλερ, που χρειάστηκε να εξασφαλίσει 22 γραπτές άδειες για να γεμίσει με σιρόπι την πισίνα.

Ο ερευνητής ζήτησε στη συνέχεια από 16 εθελοντές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες κολυμβητές, να κολυμπήσουν πρώτα σε μια κανονική πισίνα και μετά μέσα στο σιρόπι.

Όπως διαπιστώθηκε, οι επιδόσεις των εθελοντών μέσα στο σιρόπι διέφεραν κατά μόλις 4% σε σχέση με το νερό, και μάλιστα ανεξάρτητα του στιλ κολύμβησης.

Όπως εξηγεί ο Κάλσερ, το υψηλό ιξώδες του σιροπιού αυξάνει μεν την τριβή ανάμεσα στον κολυμβητή και το ρευστό μέσο, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και την ώθηση που κερδίζει ο κολυμβητής με κάθε του κίνηση. Οι δύο αυτές επιδράσεις τελικά αλληλοεξουδετερώνονται, και η ταχύτητα παραμένει ίδια.

Πάντως, η ταχύτητα της κολύμβησης δεν είναι πάντα ανεξάρτητη από το ιξώδες. Όταν το κινούμενο αντικείμενο είναι πιο μικρό από ένα ορισμένο όριο και κινείται σχετικά αργά, η τριβή γίνεται η κυρίαρχη δύναμη και η ταχύτητα κίνησης μειώνεται. Για αντικείμενα στο μέγεθος του ανθρώπου, ωστόσο, επιβράδυνση δεν παρατηρείται.

Ο Νεύτωνας, εξηγεί το Nature.com, πίστευε ότι γενικά η ταχύτητα ενός αντικειμένου που κινείται μέσα σε κάποιο ρευστό μέσο εξαρτάται από το ιξώδες του μέσου. Ο Χάιγκενς, που μεταξύ άλλων ανακάλυψε τους μεγάλους δορυφόρους του Κρόνου, πίστευε, αντίθετα, ότι η ταχύτητα είναι ανεξάρτητη του ρευστού.

Τελικά, ο Νεύτωνας συμπεριέλαβε και τις δύο απόψεις στο Principia Mathematica

Η έρευνα του Κάσλερ δημοσιεύτηκε στο American Institute of Chemistry and Engineering Journal. 
Ο Εντουάρντ Κάσλερ και Μπράιαν Γκέτελφινγκερ κέρδισαν το lg νομπελ χημείας το 2004.
Με τις βουτιές στο σιρόπι ασχολήθηκε και η δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή Mythbusters

                    

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα Ιg νόμπελ στους ιστότοπους:



Ένα πρόσφατο δημοσίευμα από την Guardian

                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...