«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Αριθμητικά και μη ανάλεκτα για την γιορτή των Χριστουγέννων



                                                                                                  
Περί Χριστουγέννων και αριθμών.Αριθμητικά και μη ανάλεκτα για την γιορτή των Χριστουγέννων.
(Κάποια τα βρήκα στο διαδίκτυο,κατά συνέπεια ελέγχονται…)
• Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων πωλούνται 25 με 30 εκατομμύρια έλατα .
• Απαιτούνται μέχρι και 15 χρόνια για να μεγαλώσει ένα έλατο μεσαίου μεγέθους 2.5 μέτρων.
• 194672 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από φωτάκια που έχει στολιστεί ένα χριστουγεννιάτικο  δέντρο στο Βέλγιο ,το 2010.
• Η πιθανότητα ένα χριστουγεννιάτικο δώρο σε παιδί να είναι ένα κουτάβι είναι 1/4.
• Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά (το περίπου είναι ένα «μαγικό» επίρρημα) κατά μέσο όρο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.Αν υποθέσουμε ότι σε κάθε σπίτι κατά μέσο όρο ζουν 3 παιδιά τότε ο Άγιος Βασίλης  πρέπει να επισκεφτεί  100 εκατομμύρια σπίτια  την παραμονή της πρωτοχρονιάς .Ο Άγιος Βασίλης έχει στην διάθεση του  31 ώρες για να μοιράσει όλα τα δώρα (δεδομένου ότι η διάφορα ώρας ανά παράλληλους που περνά λειτουργεί υπέρ του). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφτεί 896 σπίτια το δευτερόλεπτο.
•67% των Αμερικανών αγοράζουν δώρο για το σκύλο τους.
• Ένα στα δέκα δώρα που θα αγοραστούν,καταστρέφεται.
• 33 δολάρια (περίπου 24 ευρώ) είναι το μέσο ποσό που ξοδεύεται ανά άνθρωπο για τα δώρα της τελευταίας στιγμής.
• 25% του χρόνου των  χριστουγεννιάτικων αγορών  αναλώνεται στην ουρά στο ταμείο.
Το 35 % των διαμαντιών που πωλούνται ετησίως  πωλούνται την περίοδο των Χριστουγέννων.
• 5340 φορές είναι κατά μέσο όρο οι φορές που μια πιστωτική κάρτα Visa χρησιμοποιείται κάθε λεπτό κατά την διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αγορών.
 (Ποιο είναι αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων;;)
• Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που έχει δοθεί ποτέ είναι  το άγαλμα της ελευθερίας  από το Γαλλικό κράτος στην νεοσύστατη Αμερική,το 1886.Έχει ύψος 46.5 μέτρα και βάρος 225 τόνους.
• Αν κόψουμε  με 4 ευθείες τομές μια βασιλόπιτα με ακτίνα 16 εκατοστών στην οποία έχει τοποθετηθεί τυχαία  ένα κέρμα  ακτίνας 1 εκατοστού ,η πιθανότητα να πετύχουμε το κέρμα με το μαχαίρι είναι 0.31.
Η πιθανότητα η μέρα των Χριστουγέννων να είναι Κυριακή δεν είναι 1/7, σύμφωνα με ένα παλιό προβληματάκι του μαθηματικού διαγωνισμού Putnam ( Δείτε εδώ)
•Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ελλάδα  το 2013 θα κοστίσει 147.75 ευρώ έναντι 151.56 ευρώ το 2012.( πηγή)
•Ο Νεύτωνας γεννήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων το 1642.
•Το 1656 ,ο φυσικός Κριστιάν Χάιγκενς πέρασε την ημέρα των Χριστουγέννων κατασκευάζοντας το πρώτο μοντέλο ενός ρολογιού με εκκρεμές.

Το Νησί των Χριστουγέννων είναι μια μικρή ημιαυτόνομη κτήση της Αγγλίας που αποδόθηκε στην Αυστραλία και βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό με έκταση 135 km² και πληθυσμό 1.402 κατοίκων, με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2007.Ελαβε την ονομασία του τιμής ένεκεν της ημέρας που ανακαλύφθηκε το 1643.  


 •Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου βρίσκεται στο βουνό Ingino της Ιταλίας, κοντά στην πόλη Gubbio, είναι το μεγαλύτερο δέντρο του είδους του, με κολοσσιαίες διαστάσεις που του έχουν χαρίσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.Έχει ύψος 650 μέτρα και 350 μέτρα πλάτος στη βάση του, και κατέχει την παγκόσμια πρωτιά από το 1991. Μόνο το αστέρι του καλύπτει μία έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων!


                            Gubbio-Italy

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Sheffield στην Βρετανία, η διακόσμηση  ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου με τέτοιο τρόπο ώστε το πράσινο του δέντρου και τα στολίδια (συμπεριλαμβανομένων γιρλάντας και φώτων) να βρίσκονται σε αρμονική αναλογία,δίνεται από τον μαθηματικό τύπο:
Αριθμός από στολίδια: Πάρε την τετραγωνική ρίζα του 17, διαίρεσε την δια 20 και πολλαπλασίασε την με το ύψος του δέντρου σε εκατοστά. (√17 / 20 Χ Ύψος δέντρου σε εκ.)
Μήκος γιρλάντας: Πολλαπλασίασε το 13 με το π (3,1415), διαίρεσε το με 8 και πολλαπλασίασε με το ύψος του δέντρου σε εκατοστά. (13 Χ π / 8 Χ Ύψος δέντρου σε εκ.)
Μήκος από φωτάκια: Πολλαπλασίασε το π με το ύψος του δέντρου σε εκατοστά. (π Χ Ύψος δέντρου σε εκατοστά)
Ύψος αστεριού (ή οτιδήποτε) στην κορυφή του δέντρου: Διαίρεσε το ύψος του δέντρου δια 10.(Ύψος δέντρου σε εκατοστά / 10).
                      original
 To 1843, o Βρετανός Sir Henry Cole μηχανικός- συγγραφέας-διευθυντής μουσείου με την βοήθεια του καλλιτέχνη John Callcott Horsley σχεδίασε και τύπωσε μαζικά την πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα (δείτε την εικόνα), μέχρι τότε, υπήρχαν μόνο χειρόγραφες χριστουγεννιάτικες κάρτες.

                        

Στολίδι χριστουγεννιάτικου δέντρου εμπνευσμένο από την ταινία του Μοbius.

                  
                               Möbius Christmas Tree Ball from Aerilius on Vimeo.

  Στην εκπομπή  του BBC one show το 2012, η μαθηματικός Sarah Santos παρουσιάσε τον βέλτιστο τρόπο  για το τύλιγμα των χριστουγεννιάτικων δώρων ελαχιστοποιώντας την επιφάνεια  χαρτιού περιτυλίγματος ,το μήκος του σελοτέιπ και φροντίζοντας παράλληλα να μην διακόπτονται οι γραμμές του χαρτιού περιτυλίγματος.Δείτε το βίντεο: 
                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...