«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

O Dirac και το πολύ μπλα-μπλα...


                          Ο Paul Dirac
     
   Λίγο πριν από τα μαθηματα του Σαββάτου μια ιδιαίτερη μονάδα μέτρησης από τον Dirac ,εξαιρετικά επίκαιρη ειδικά αυτόν το καιρό που τα λόγια περισσεύουν και τα έργα είναι ελάχιστα.  

   Ο Βρετανός φυσικός Paul Dirac (1902 -1984) υπηρξε Μέλος του Τάγματος της Αξίας,Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.Η συμβολή του στα αρχικά στάδια της Κβαντομηχανικής και της Κβαντικής Ηλεκτροδυναμικής θεωρείται πολύ σημαντική.

Μεταξύ άλλων ανακαλύψεων,διατύπωσε την εξίσωση Ντιράκ, η οποία περιγράφει την συμπεριφορά των φερμιονίων,και προέβλεψε την ύπαρξη αντιύλης.

Ο Dirac μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1933 με τον Έρβιν Σρέντινγκερ «για την ανακάλυψη νέων,παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας».

Θεωρείται ένας από τους φυσικούς που διαμόρφωσαν και συνέβαλλαν στην πρόοδο της επιστήμης του εικοστού αιώνα.Ο Niels Bohr έλεγε γι' αυτόν ότι "από όλους τους φυσικούς, ο Dirac έχει την αγνότερη ψυχή".Είχε πολλές κρίσιμες συνεισφορές στην κβαντική Μηχανική, τη θεωρία που περιγράφει τον μικρόκοσμο, και μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ του 1933 για τη φυσική "για την ανακάλυψη των νέων και παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας". Ο Feynmann "ο Dirac πήρε τις απαντήσεις του... μαντεύοντας μια εξίσωση".

Ο Einstein τον εκτιμούσε γιατί παρουσίασε την πιο τέλεια μορφή της Κβαντικής Μηχανικής, ενώ ο Pauli έλεγε γι' αυτόν "Δεν υπάρχει Θεός, και προφήτης του ο Dirac".

  Αυτά όμως τα ξέρουν όλοι, αυτό που δεν ξερουν είναι,ότι,δεν ήταν ο πιο ομιλητικός άνθρωπος.Οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge επινόησαν μια  χιουμοριστική μονάδα μέτρησης για να περιγράψουν ποσο σιωπηλός ήταν.Το Dirac είναι ένα μέτρο της ομιλητικότητας ορίζεται ως 1 λέξη ανά ώρα.Έτσι, για παράδειγμα,πολιτικός με συχνές εμφανίσεις στα τηλεπαραθυρα θα ήταν γύρω στο 10^3 Dirac.


 Paul and the religion of mathematical Beauty
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...