«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Πιράχα, οι πιο ζεν τύποι του πλανήτη αλλά αγνοούν τους αριθμούς.




 

                              "Τίποτα δεν είναι αυτό που θέλω!!"

                                                     Frank Zappa, (1940-1993)

 
 Σήμερα ο μήνας έχει δεκαεπτά,Σαββάτο στην χώρα του Καρναβαλιστάν,μέρα απολύτως κατάλληλη να  μιλήσουμε για τους Πιράχα καθώς είναι βέβαιο ότι αν ήξεραν να μετρούν θα την υιοθετούσαν ως μότο ζωής.

  Η προέλευση των αριθμών είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος,όμως είναι προφανές ότι δεν αναπτύχθηκε με τον ίδιο τρόπο από όλους τους λαούς και τις κουλτούρες.Είναι λοιπόν η αρίθμηση και το μέτρημα εγγενές χαρακτηριστικό των ανθρώπων;Μάλλον όχι,αντιπαράδειγμα, η φυλή του Αμαζονίου  Πιράχα ή Πιραχά.Οι γνώμες διίστανται,μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν που μπαίνει ο τόνος.Είναι βέβαιο ότι δεν τους απασχολεί, γιατι να είναι οι πιο cool αυτόχθονες  του πλανήτη.

  Τη  δεκαετία του 1970,ο Aμερικανός ιεραπόστολος  Νταν Έβερετ,διακεκριμένος γλωσσολόγος  πήγε στον Αμαζόνιο για να συνεχίσει την ευαγγελική του δράση  και να μελετήσει την γλώσσα των Πιραχα.Έμεινε μαζί τους επτά χρόνια  και ο Έβερετ κόντεψε να χάσει την  πίστη του.Οι Πιράχα διαθέτουν μια ομώνυμη γλώσσα  χωρίς δομή με μόνο δέκα φωνήματα.Δεν έχουν μύθους, δεν έχουν συλλογική μνήμη, αναφέρονται αποκλειστικά σε γεγονότα που συμμετείχαν οι ίδιοι  είτε άνθρωποι οικείο τους,δεν έχουν παρελθοντικό χρόνο και η αναφορά τους είναι το άμεσο μέλλον.

  Επίσης, κρατηθείτε,δεν διαθέτουν κανενός είδους σύστημα αρίθμησης ή υπολογισμού.Δεν διακρίνουν ενικό ή πληθυντικό επίσης δεν ξέρουν την διαφορά ανάμεσα σε απαριθμητά και μη απαριθμητά αντικείμενα.Σκέπτονται με προσεγγίσεις.Όλα όσα γνωρίζει κάθε Πιράχα για τους αριθμούς μπορούν να γραφούν σε ένα γραμματόσημο .Στα επτά χρόνια που ο καθηγητής Έβερετ έζησε μαζί τους,δεν τους άκουσε ποτέ να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «όλοι»,«καθένας» και «περισσότερο».Υπάρχει μια λέξη, «χόι», που πλησιάζει στον αριθμό ένα, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει «μικρό» ή μια μικρή ποσότητα, όπως δύο μικρά ψάρια, σε αντίθεση με ένα μεγάλο.

   Ο μέσος όρος ζωής τους είναι τα 40 χρόνια όμως πάντα χαμογελούν. Οι Πιράχα ζουν στο παρόν.Δεν ανησυχούν για το τι θα φάνε μετά. Διότι ξέρουν ότι θα φάνε από τον πλούσιο τόπο τους. Άλλωστε ευτυχία είναι να μην μετανοείς για το χθες,ούτε να ανησυχείς για το αύριο.Οι Πιράχα είναι χαλαροί και ευτυχισμένοι,εσείς οι υπόλοιποι εκεί έξω μπορείτε να  ζηλέψετε…..     
                       
                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...